Георги Иванов Марков - Паметна
Георги Иванов Марков

С почит от: АП

Георги Иванов Марков

Роден на 01.03.1929. | Починал на 11.09.1978.

ИЗВЕСТНИ ЛИЧНОСТИ
Георги Марков е роден на 1 март 1929 г. в Княжево. Завършва индустриална химия и работи като инженер-технолог. През 1961 г. публикува първата си книга "Анкета" и сборника с разкази "Между деня и нощта". През 1962 г. излиза романът "Мъже", който получава наградата за най-добър роман на годината. Следват книгите "Победителите на Аякс", "Портретът на моя двойник" и "Жените на Варшава", които го утвърждават като един от най-талантливите български писатели на 60-те години. Въпреки това, партийната цензура не позволява издаването на неговия роман "Покривът".

През 1969 г. Марков заминава за Италия, за да посети брат си Никола, и по-късно се установява за постоянно в Лондон, където става щатен сътрудник на Би Би Си. Той също сътрудничи на Дойче Веле и Радио „Свободна Европа“. През август 1974 г. пиесата му “Архангел Михаил” печели първа награда на Международния театрален фестивал в Единбург, а малко преди това в Лондон е поставена пиесата му “Да се провреш под дъгата”.

На 7 септември 1978 г. на моста “Ватерло” в Лондон, Георги Марков е наранен в дясното бедро с отровна сачма от агент на тайните служби на комунистическа България. Умира на 11 септември в лондонската болница “Сейнт Джеймс”. След смъртта му на Запад са публикувани "Есета" и "Задочни репортажи за България", които в България излизат едва след 10 ноември 1989 г.

Основна информация


Георги Иванов Марков

01.03.1929.

България

гр. София

11.09.1978

Великобритания

Балъм, Лондон,

Биографична информация

ИЗВЕСТНИ ЛИЧНОСТИ Георги Марков е роден на 1 март 1929 г. в Княжево. Завършва индустриална химия и работи като инженер-технолог. През 1961 г. публикува първата си книга "Анкета" и сборника с разкази "Между деня и нощта". През 1962 г. излиза романът "Мъже", който получава наградата за най-добър роман на годината. Следват книгите "Победителите на Аякс", "Портретът на моя двойник" и "Жените на Варшава", които го утвърждават като един от най-талантливите български писатели на 60-те години. Въпреки това, партийната цензура не позволява издаването на неговия роман "Покривът". През 1969 г. Марков заминава за Италия, за да посети брат си Никола, и по-късно се установява за постоянно в Лондон, където става щатен сътрудник на Би Би Си. Той също сътрудничи на Дойче Веле и Радио „Свободна Европа“. През август 1974 г. пиесата му “Архангел Михаил” печели първа награда на Международния театрален фестивал в Единбург, а малко преди това в Лондон е поставена пиесата му “Да се провреш под дъгата”. На 7 септември 1978 г. на моста “Ватерло” в Лондон, Георги Марков е наранен в дясното бедро с отровна сачма от агент на тайните служби на комунистическа България. Умира на 11 септември в лондонската болница “Сейнт Джеймс”. След смъртта му на Запад са публикувани "Есета" и "Задочни репортажи за България", които в България излизат едва след 10 ноември 1989 г.
Първа мъжка гимназия в София
Държавната политехника
орден „Стара планина“ първа степен
Ако желаете да редактирате своята паметна страница, моля проверете вашият имейл!

Create Memory